Mamografia este o examinare radiologică SPECIALĂ a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia.
- Poate fi utilizată ca un instrument de screening pentru a detecta cancerul de sân incipient la femeile care nu se confruntă cu niciun simptom;
- Poate fi folosită de asemenea și la diagnosticarea bolilor de sân la femeile care prezintă deja modificări la nivelul sânului.
Cum funcționează procedura?
- Cu ajutorul razelor X medicii investighează interiorul organismului femeilor și pot pune diagnosticul în cazul unui traumatism sau a unei boli.
- În timpul mamografiei, disconfortul femeilor este, în cele mai multe cazuri, MINIM.
- Unele femei cu sâni sensibili pot avea un grad mai mare de disconfort.
- Tehnicianul va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și-l va comprima ușor cu o paletă specială, cu scopul de a reduce grosimea acestuia pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde și poate crea o ușoară senzație de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul.
Cum ar trebui să vă pregătiți înaintea unei mamografii?
Înainte de a efectua o mamografie discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveţi probleme la nivelul sânilor. Informați-l cu privire la orice intervenții chirurgicale anterioare la nivelul sânilor, administrări hormonale, antecedente personale ori familiale de cancer de sân. Se recomandă ca în timpul procedurii
să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor și a axilelor. Acestea pot apărea pe mamografie ca pete de calciu şi pot compromite calitatea imaginii. Dacă ați mai efectuat mamografii în trecut, prezentați-vă cu ele pentru a beneficia de un rezultat comparativ.
Unde pot face o mamografie și cu cine pot vorbi dacă am întrebări?
Medicul de familie, ginecologul sau asistentul medical comunitar sunt în măsură să-ți ofere toate informațiile de care ai nevoie.
Cine interpretează rezultatele?
Un medic radiolog, special instruit pentru a supraveghea și a interpreta examenele de radiologie și imagistică, va analiza imaginile și va trimite un raport semnat la medicul de specialitate. Acesta este cel care va discuta rezultatele cu dumneavoastră.
În unele cazuri vor fi necesare investigații suplimentare, deoarece interpretarea mamografiei poate fi dificilă, sânul arătând diferit de la femeie la femeie, iar uneori imaginea poate fi compromisă din diferite motive.
Ce înseamnă o mamografie NORMALĂ?
O mamografie normală înseamnă că nu sunt necesare alte investigații suplimentare. Continuă să îți faci mamografii la intervalele de timp recomandate de medicul specialist!
Ce înseamnă o mamografie ANORMALĂ?
O mamografie anormală NU înseamnă neapărat cancer de sân, ci mai degrabă un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigații suplimentare.