Evenimente

 Zilele Clujului 2023

18-21 Mai 2023

În cadrul Health Fest (Zilele Clujului) în perioada 18-21 Mai 2023 a fost amplasat un cort si personalizat cu mobilier care a fost decorat cu mesaje astfel încât sa atragă atenția femeilor participante la eveniment. Parcul Central din Cluj-Napoca (lângă Cazino)

Au fost zilnic prezenți la locație reprezentanți ai IOCN si hostese care au împărțit flyere/broșuri și au abordat femei pentru a le informa despre importanta screening-ului de sân și modalităţi de realizare a acestuia, în fiecare zi, astfel: Joi (18.05) între 12:00–22:00, Vineri (19.05) între 12:00–22:00, Sâmbătă (20.05) între 10:00 – 22:00, Duminică (21.05) între 10:00 – 22:00

Centrul Medical de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii al Primăriei Bistriţa, inagurat.

17 Februarie 2023

Centrul Medical de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, din cadrul SVSU, de pe str. Constantin Dobrogeanu Gherea, nr. 15,  a fost inaugurat oficial, evenimentul fiind precedat de o întâlnire găzduită de sala de şedinţă a Primăriei Bistriţa.

„La sfârşitul anului trecut, Primăria Bistriţa a înfiinţat Centrul Medical de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii. Ce ne propunem să oferim prin acest centru medical: în primul rând vom fi parteneri în derularea unor programe de sănătate pe zona de prevenţie, de asemenea, ne propunem să dezvoltăm seturi de servicii medicale de bază la domiciliu pentru persoanele aflate în nevoie. Proximitatea mi se pare principiul cel mai important. Am demarat şi procedurile pentru achiziţia unui cabinet stomatologic mobil. Nu discutăm despre o valiză în care ducem instrumental medical, ci un modul în care vom avea absolut toată aparatura pentru servicii stomatologice de cea mai bună calitate. Va putea fi dus şi în localităţile aparţinătoare, unde numărul persoanelor care au nevoie de aceste servicii este mare. Avem cele mai bune intenţii”, a declarat primarul Ioan Turc.

Primarul Bistriţei a punctat câteva dintre dotările centrului, şi anume o ambulanţă de tip A1 şi o maşină achiziţionată prin Programul de bugetare participativă destinată transportului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

„Prin acest centru venim mai aproape de cei aflaţi în nevoi. Principiul este unul simplu: prevenţie, proximitate, gratuitate”, a adăugat primarul Turc.

https://timponline.ro/centrul-medical-de-evaluare-si-promovare-a-sanatatii-inaugurat-preventie-proximitate-gratuitate/


https://www.ziardebistrita.ro/foto-video-primaria-bistrita-a-inaugurat-centrul-medical-de-evaluare-si-promovare-a-sanatatii/


https://www.bistriteanul.ro/centru-medical-primaria-bistrita/


https://rasunetul.ro/centrul-medical-de-evaluare-si-promovare-sanatatii-al-primariei-bistrita-inagurat-primarul-ioan-turc

Octombrie, luna conștientizării cancerului de sân. Hotelul Continental din Cluj-Napoca a fost luminat în culoarea roz

Cluj-Napoca – Octombrie 2021

La nivel mondial, luna octombrie este declarată ca fiind luna conștientizării cancerului de sân. Cu această ocazie, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca prin proiectul „Creșterea capacității instituționale și a competențelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân” au organizat un eveniment menit să atragă atenția asupra acestei afecțiuni.

În cadrul acestui eveniment, timp de trei zile, de vineri 15 octombrie și până duminică, 17 octombrie, inclusiv, în ferestrele hotelului Continental din centrul orașului Cluj-Napoca au fost amplasate 5 led screen-uri pe care au rulat spoturi și mesaje pentru creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației cu privire la cancerul de sân. De asemenea, odată cu lăsarea serii, clădirea a fost luminată în culoarea roz, culoarea simbol a cancerului de sân.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din întreaga lume. Anual, sunt depistate aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi de cancer mamar, iar, conform statisticilor, România înregistrează aproximativ 10.000 de cazuri noi de cancer de sân în fiecare an și aproximativ 3.400 de decese cauzate de această afecțiune.

Un calcul simplu ne arată că zilnic, în țara noastră, 26 de femei sunt înregistrate ca și cazuri noi de cancer de sân, iar 9 femei mor din această cauză.

În scopul combaterii acestei maladii, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, a demarat, la nivel național, o serie de campanii de informare, educare și conștientizare a populației grup țintă, referitoare la cancerul de san si la acțiunile ce vor fi întreprinse în cadrul programelor de screening.

Un astfel de program de screening este derulat și de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, la nivelul Regiunii Nord-Vest și Vest.

Acest program se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, care au domiciliul în localitățile Regiunii Nord-Vest și Vest, atât în mediul urban cât și rural.

Acesta pune un accent deosebit pe testarea femeilor care fac parte mai ales din grupurile vulnerabile, adică femei sărace: angajate, mai ales necalificate, șomere, inactive, neasigurate, femei care lucrează pe cont propriu în agricultură, din mediul rural, femei fără adăpost, femei de etnie romă, femei cu dizabilități, etc.

Inaugurarea oficială a Centrului Regional de Prevenire și Control al Cancerului EPIC

Gilău Vest, Cluj – Vineri 03 Septembrie 2021

Centrul Regional de Prevenire și Control al Cancerului EPIC se inaugurează oficial public, vineri, la sediul său din Gilău, jud. Cluj, în prezența Ministrului Sănătății și a numeroși invitați din partea autorităților centrale, intermediare (finanțare) și locale, reprezentanți marcanți ai mai multor instituții, ONG-uri, culte, etc.

Înființarea Centrului EPIC este o necesitate pentru asigurarea infrastructurii necesare implementării în următorii 2 ani a activităților din cadrul Proiectelor POCU, cum ar fi activități de educație și informare a populației generale (campanii IEC) cu viză specială pe informarea/invitarea populației defavorizate, aflată la risc pentru apariția cancerelor de col uterin și mamar, care locuiesc în colectivități rurale și suburbane, cu asigurarea participării lor la programele organizate de screening.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca a organizat EPIC, beneficiind de finanțare din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 ( POCU ), cofinanțate de Ministerul Sănătății.

Campanie de informare privind cancerul de sân desfășurată în cadrul Women Rally

Cluj-Napoca – Duminică, 4 Octombrie 2020

Luna octombrie este și luna ”Conștientizării cancerului de sân” iar o echipă din cadrul proiectului POCU/259/4//9/120799 “Creșterea capacității instituționale și a competențelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân” a fost prezentă la evenimentul sportiv adresat doamnelor. Scopul campaniei a fost informarea populației cu privire la cancerul de sân care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, fiind prima cauză de mortalitate din totalul tipurilor de cancer întâlnite la femei. Proiectul este implementat de Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Zilnic, în România se înregistrează 26 de cazuri noi de cancer de sân iar 9 femei pierd în fiecare zi lupta cu această boală.

”De aceea, controalele periodice, mamografia și participarea la programele de screening îți pot salva viața. Cancerul de sân depistat la timp poate fi vindecat”, au transmis organizatorii campaniei.

Investiții în domeniul sănătății prin Programul Operațional Capital Uman

Biblioteca Națională a României – Joi, 26 septembrie 2019

Joi, 26 septembrie, Ministerul Fondurilor Europene a organizat evenimentul de promovare „Investiții în domeniul sănătății prin Programul Operațional Capital Uman” inițiativă prin care și-a propus promovarea oportunităților de finanțare disponibile prin Programele Operaționale.

În cadrul acestui eveniment am avut plăcerea de a o întâlni la standul nostru şi pe Ministrul Fondurilor Europene D-na Roxana Mînzatu.