PENTRU FEMEI

Care sunt condițiile pentru includerea unei femei în programul de screening?
  • În depistarea cancerului de sân, doar femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani sunt invitate la mamografie de screening o dată la doi ani. Aceasta este perioada în care este cel mai probabil să facă cancer de sân. 
  • Cancerul de sân este mai rar întâlnit la femeile de peste 70 de ani, așa că nu sunt invitate la programul de screening. Chiar și cei care vor fi invitați la un examen în cadrul acestui program înainte de vârsta de 70 de ani nu vor mai primi invitații scrise pentru un examen după vârsta de 70 de ani. Veți consulta medicul dumneavoastră după acest an cu privire la posibila continuare a screening-ului.
  • Nici femeile sub 50 de ani nu vor primi invitații scrise pentru mamografii de screening. Cancerul de sân este mai puțin frecvent la tineri și, în același timp, țesutul sânilor lor este mai puțin transparent pentru mamografie, deoarece este încă sub influența hormonilor sexuali. La discreția medicului personal, femeile mai tinere vor fi trimise și pentru mamografie, dar numai cele care sunt clasificate de cel puțin un factor de risc ca fiind mai expuse riscului de cancer mamar.
  • Indiferent de vârsta ta, este foarte important să-ți vizitezi medicul personal sau ginecologul dacă observi modificări neobișnuite la nivelul sânilor tăi. La discreția dumneavoastră, vă va îndruma către o instituție specializată adecvată.
  • Pe lângă mamografia de screening organizată, vor avea loc în continuare controale regulate, la care poți fi îndrumat de către un ginecolog sau un medic personal la discreția ta.
Vezi centrele de testare
Despre cancerul de sân și testare